FAQ - Veelgestelde vragen over nachtvlindervallen

FAQ staat voor 'Frequent Asked Questions'. De afgelopen jaren zijn er  veel vragen binnengekomen met betrekking tot de aanschaf van vlindervallen. De meest gestelde vragen hebben we voor u verzameld in deze FAQ-nachtvlindervallen. 

Vraag en Antwoord


Terug naar overzicht

08-10-2015

Ik moet een lampkeuze maken, werken ze allemaal even goed en waar moet ik op letten?

Bij de keuze voor het type licht moet je met een aantal punten rekening houden. In geval van ML of HPL, hoe reageren buren en of mede huisbewoners op een felle lichtbron in de tuin, welke ook de slaapkamers kan verlichten...!
Een volledige nacht een ML250W lamp van een nachtvlinderval laten branden, kost ongeveer € 0,25 per nacht.
ML en HPL lampen worden tijdens het gebruik erg warm en zijn zeer vochtgevoelig, zorg bij dreigende regenval voor een voldoende groot afdak in de vorm van een vast scherm (als optie te bestellen) of een paraplu boven de val. Nachtvlinders worden niet gehinderd door regenval, mits het niet te hard waait en niet te koud is.
HPL lampen kunnen niet rechtstreeks op 220V worden aangesloten, maar hebben een voorschakelapparaat nodig.

Wij hebben veel en goede ervaringen met Actinic blacklight lampen. Ook deze lampen hebben voor- en nadelen:

De voordelen: Ze verbruiken minder stroom, ze verspreiden minder omgevingslicht, waardoor b.v. de buren nauwelijks last hebben van je activiteiten.

De nadelen:
Ze zijn gevoelig voor omgevingslicht. Als er in de buurt een straatlamp of veel gebouwenverlichting is, kan de val minder effectief zijn. Over het algemeen zijn de aantallen nachtvlinders die je vangt met BL minder, de soorten ontlopen elkaar uiteindelijk niet zo veel (sommige soorten komen eerder op BL dan op ML of HPL lampen) Door het gebruik van accu's is de val duurder.Terug naar overzicht