FAQ - Veelgestelde vragen over nachtvlindervallen

FAQ staat voor 'Frequent Asked Questions'. De afgelopen jaren zijn er  veel vragen binnengekomen met betrekking tot de aanschaf van vlindervallen. De meest gestelde vragen hebben we voor u verzameld in deze FAQ-nachtvlindervallen. 

Vraag en Antwoord


Terug naar overzicht

08-12-2019

Welke lampen kan ik als nachtvlinderlamp gebruiken?

In principe is iedere lamp geschikt om vlinders te vangen……..van standaard gloeilamp tot TL of spaarlamp. De beste resultaten worden echter verkregen met HPL of blacklight lampen.
Standaard werken wij met HPL125W, Blacklight Actinic 8W of 20W.

HPL lampen zijn gasontladingslampen die gevuld zijn met kwikdamp. De eigenschappen van dit type lamp is dat ze, naast fel licht, ook ultraviolet licht (UV-A) uitstralen. Uit onderzoek blijkt dat met name de ultraviolette straling vlinders aan trekt. Ook Blacklight lampen stralen UV-A licht uit, waardoor deze aantrekkelijk zijn als lichtbron in nachtvlindervallen. De hoeveelheid 'wit' licht uit de Actinic lampen is zeer beperkt.


HPL lampen zijn doorgaans nog intenser wit van kleur dan ML lampen, dit is wel afhankelijk van het wattage van de lamp. Ook de uitstralende UV straling is intenser. Beide lampen trekken goed vlinders aan, Sommige nachtvlinderaars zweren bij HPL, wij werken in onze nachtvlindervallennormaal gesproken met de ML lampen. Werken we met het vlinderlaken, dan gebruiken we HPL125W lampen.

Let op: HPL lampen mogen niet rechtstreeks op 220V worden aangesloten. Er moet een voorschakelapparaat/condensator worden geïntegreerd, vandaar dat er een prijsverschil is bij aanschaf van een systeem waarin een HPL lamp is verwerkt. HPL lampen zijn bij vervanging echter wel weer goedkoper.Terug naar overzicht